Zelf stucen of uitbesteden? Wat je moet weten voor je zelf aan het stucen gaat

Moet er in jouw woning een muurtje gestuct worden en twijfel je of je dat zelf kunt? Veel mensen staan voor deze keuze als ze hun woning aan het (ver)bouwen zijn. Door het zelf te doen kun je veel geld besparen, maar is stucen wel iets wat je zelf moet willen doen? In dit artikel neem ik je mee in de voor- en nadelen van het zelf stucen en hoop ik je te helpen bij het maken van deze lastige keuze. 

De voordelen van zelf stucen

Laten we beginnen met de voordelen van het zelf stucen. Allereerst bespaar je natuurlijk een hoop kosten als je zelf gaat stucen. Een vakman vraagt namelijk gerust een paar tientjes per uur en door het zelf te doen, bespaar je deze kosten. Natuurlijk moet je wel de juiste materialen kopen, zoals stuc mortel, mesjes, afplaktape, een troffel en een blokkwast. Hou daarom altijd rekening met de kosten voor deze benodigdheden. Maar één ding is zeker: door een klus zelf te doen bespaar je veel geld. Daarnaast hoef je ook niet te wachten tot een stukadoor beschikbaar is en kun je gewoon gaan stucen wanneer jij dit wil doen. Is de verbouwing van je woning toch ineens sneller klaar dan je dacht? Dan kun je gewoon door.  

Een foutje is snel gemaakt

Hoewel er dus een paar belangrijke voordelen zijn aan het zelf stucen, laten de meeste mensen deze klus toch liever over aan een professional. De reden hiervoor is dat stucen nog niet zo makkelijk is als dat het lijkt en een foutje snel gemaakt is. Eén kleine fout kan grote gevolgen hebben voor je hele stucwerk, waardoor je misschien alsnog een stukadoor in moet schakelen om het op te lossen. Dit kost je dan uiteindelijk meer tijd en geld dan wanneer je in één keer voor een stukadoor had gekozen. Bedenk dus goed voor jezelf of je het echt aandurft en vraag eventueel iemand om hulp die ervaring heeft met deze klus. Durf je het niet aan? Huur dan gewoon een vakman in. 

Werk nauwkeurig, maar snel

Heb je toch besloten je stucwerk zelf te gaan doen? Dan is er eigenlijk nog één belangrijke tip die je mee moet nemen: werk nauwkeurig, maar snel. De nauwkeurigheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat het er mooi uit komt te zien en de snelheid is belangrijk om te voorkomen dat de stuc al droog is voor jij klaar bent.