Welke soorten dakbedekking zijn er?
Doordat er veel verschillende soorten dakbedekkingen zijn, kun je ze het beste opdelen in twee onderdelen: platte daken en hellende daken. Dit komt doordat veel dakbedekkingen geschikt zijn voor het één, maar niet voor het ander. Lees verder en ontdek welke dakbedekkingen er zijn.
Platte dakbedekking: van leer tot groen
Op een plat dak vind je vaak dakbedekkingen zoals bitumen, EPDM en PVC. Deze soorten dakbedekkingen hebben een aantal overeenkomsten, zoals het feit dat ze allemaal waterdicht en duurzaam zijn, maar ze zijn ook heel verschillend. Zo zijn ze allemaal van ander materiaal gemaakt. Bitumen is een teerachtige substantie die vaak wordt gemengd met andere materialen om dakbedekking te vormen, terwijl EPDM een synthetische rubber is en PVC een thermoplastisch polymeer. Ook hebben EPDM en PVC over het algemeen meer flexibiliteit dan bitumen en heeft EPDM over het algemeen een langere levensduur.
Maar deze drie vormen van dakbedekkingen zijn niet de enige die je tegenkomt op een plat dak. Je kunt namelijk ook kiezen voor een groendak. Dit is een dak wat volledig gemaakt is van planten, mossen en andere begroeiing. Voor meer informatie over deze verschillende soorten dakbedekking kun je terecht op Top Dak.
Het hellende dak
Op een hellend dak kom je vooral dakpannen tegen, maar wist je dat er verschillende soorten dakpannen zijn? : keramische dakpannen (gemaakt van gebakken klei), betonnen dakpannen (gemaakt van cement en zand), leien dakpannen (gemaakt van leisteen) en metalen dakpannen (gemaakt van staal of aluminium).
Je kunt ook kiezen voor een rieten dak. Dit is vaak duurder dan dakpannen, maar is wel erg duurzaam en zorgt voor een goede isolatie. Een andere optie is leien dakbedekking. Leistenen dakbedekking biedt namelijk een natuurlijke en duurzame optie . De leistenen platen worden op elkaar gelegd om het dak te bedekken.
Het kiezen van het juiste dakbedekkingsmateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals budget, gewenste uitstraling en duurzaamheid. Doe van tevoren goed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden voordat je een keuze maakt.