bodemisolatie

Dit artikel gaat over bodemisolatie. Wat is dat? Wat is het verschil met vloerisolatie? Wat kost dit soort isolatie? Kan er subsidie worden verkregen? Deze vragen komen hier aan bod.

Hoe isoleren we de bodem?

De kruipruimte van je huis is onverwarmd en vochtig. In het geval van het isoleren van de bodem breng je een isolerende laag op de bodem in de kruipruimte aan. De lucht boven die laag en dus onder de vloer wordt hierdoor warmer en droger. Daardoor wordt het aangenamer in de ruimtes erboven. Het warmteverlies door de vloer wordt minder en dus bespaar je op de energierekening. Voor de isolatie wordt vaak EPS (Expanded Polystyrene) oftewel piepschuim gebruikt. Dat komt in de vorm van korrels en zogenoemde isolatiechips. Ook zeeschelpen worden wel toegepast.

Wat is vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt een isolatiemateriaal tegen de vloer aangebracht. Dan kan aan de onder- of bovenkant daarvan zijn. In beide gevallen wordt de vloer minder koud en is daarom het warmteverlies minder. In het eerste geval de gehele vloer en in het tweede geval het gedeelte boven de isoleerlaag. Vloerisolatie heeft meer effect dan het isoleren van de bodem en is dus nog beter voor de energierekening.

bodemisolatie

Wat zijn de kosten en besparing?

Op basis van de volgende voorbeeldsituatie heeft de organisatie Milieu Centraal een inschatting van de kosten en baten gemaakt:

  • Een doorsnee hoekwoning met een oppervlakte van 46 vierkante meter op de begane grond en centrale verwarming met een HR-ketel.
  • Een gasprijs van € 0,79 per kubieke meter.
  • Een isolatiewaarde van 3,5.

De eenmalige kosten bedragen € 900. De besparing is € 160 op jaarbasis. De besparing op het gasvolume is 200 kubieke meter.

Subsidie

Voor energiebesparende maatregelen in je woning kan je subsidie uit de regeling ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) aanvragen. Voor bodemisolatie geldt een subsidie van € 6 per vierkante meter. De oppervlakte dient minimaal 20 vierkante meter zijn. Een andere voorwaarde is dat deze isolatievorm wordt gecombineerd met een andere isolatiemaatregel.