Waarom is het zo belangrijk om je radiator schoon te houden?

Het is belangrijk om uw radiator schoon te houden. Dit heeft u misschien gehoord van uw oude buurman of buurvrouw of uw moeder toen u op u zelf ging wonen. Maar altijd heeft u dit met een korreltje zout genomen of wilde u wel weten waarom dit zo belangrijk is. Daarom leggen wij u in dit artikel uit waarom het belangrijk is voor u om uw radiatoren goed te onderhouden (bron:https://www.radiatorendiscounter.nl/).

Stof en radiators, geen goede combinatie

Stof en radiators zijn nooit een goede combinatie geweest, terwijl radiatoren juist snel stoffig worden. Er komt snel stof op een radiator, omdat een radiator simpelweg de lucht die zich om de radiator bevindt verwarmd. Warme lucht stijgt op waardoor de koude lucht daalt en er circulatie ontstaat in de kamer. Deze circulatie verschuift en verspreid ook de stof door de kamer die uiteindelijk belandt op de radiator. U kunt daardoor wel concluderen dat een radiator een soort stofzuiger is.

Het schoonmaken van een radiator.

Voordat een radiator wordt gemonteerd in een kamer wordt eerst de BTU-classificatie van de kamer berekend. Dit is het aantal warmte of de warmteafgifte die nodig is om de kamer te verwarmen. Deze is belangrijk, omdat je het niet te koud en niet te warm in je huis wilt hebben. Daardoor moet de radiator voldoen aan de BTU-classificatie om zo het huis niet te koud of niet te warm te laten worden. Een te warme kamer betekent namelijk vaak dat deze ook vochtig is en wanneer deze vocht afkoelen en zich tot een vloeibare toestand verkeert kan het vochtige probleem uitlopen tot roest op de radiator. Daarom is het belangrijk dat u in de warme periodes van uw huis altijd checkt hoe de toestand is van uw radiator.