Voor iedere klus een graafmachine

Iedereen weet wel wat een graafmachine is. Als je langs de bouw rijdt zie je der meerdere staan en ze lijken allemaal wel een beetje op elkaar. Een graafmachine is eigenlijk, zoals het woord al zegt, een voortuig/machine waar je mee kan graven. Als je een graafmachine wilt huren, kopen of leasen moet je goed nadenken welk soort graafmachine het best bij jouw klus past. Is het een grote klus of slechts een kleintje? Je moet de graafmachines vergelijken en daarom geef ik in dit artikel een globale verdeling van drie soorten graafmachines.

Het kleine werk

Wanneer je een kleine klus moet doen of een klus moet doen waar je weinig ruimte hebt kan je het best kiezen voor een minigraafmachine, ook wel een minigraver genoemd. Dit zijn alle graafmachines die een totaalgewicht hebben van onder de zes ton. Zes ton is voor veel voertuigen een flink gewicht, maar voor de graafmachines, die veel gewicht nodig hebben om goed te kunnen graven, is dit nog niks. Het zijn kleine graafmachines die makkelijk door smalle wegen kunnen gaan, maar je hebt niks aan ze als je grote oppervlaktes moet graven.

Op de bouw

Op de bouw zien we meestal de middelgrote grafmachines. Dit zijn de graafmachines van tussen de zes en de veertig ton. Het zijn de graafmachines die je vaak voorbij ziet komen. Ze kunnen op veel plekken worden gebruikt en zijn nog enigszins goed te verplaatsen.

De grote klussen

Wanneer je een enorm grote klus hebt kan je de grote graafmachines gebruiken. Dit zijn de graafmachines die meer dan veertig ton wegen. Ze zijn zo groot dat ze veel kunnen tillen, maar zijn hierdoor ook moeilijk te transporteren. Je zult ze niet in elke bouwplaats zien, maar alleen op grote oppervlaktes waar veel ruimte is.