Vibraties meten in de bouw

Vibraties meten in de de bouw en infra kan gecompliceerd zijn. Het verzamelen en analyseren van data kan een stuk makkelijker met goede software. Het verzamelen van data gaat een stuk makkelijker wanneer het systeem altijd up to date is. Zo blijft het systeem optimaal werken. Via een abonnement model, worden de updates automatisch geïnstalleerd. Met de juiste SBR A en SBR B meetapparatuur en de goede software kun je precieze metingen en analyses maken. 

De meting

Om te meten of trillingen binnen de normen blijven of voor schade kunnen zorgen is speciaal apparatuur met softwareprogramma’s beschikbaar. Zo kan gemeten worden of de trillingen bepaalde normen overschrijden. Te hoge trillingen aan gebouwen wordt gecategoriseerd onder SBR-A. De invloed van trillingen op mensen in gebouwen die gecategoriseerd zijn onder SBR-B. Met speciale apparatuur zijn de trillen te meten waarna je de gegevens met software kunt analyseren. Voor het verzamelen en analyseren van de gegevens kan er gebruik worden gemaakt van een cloud platform. Je kunt dan vanaf elk apparaat je data inzien. 

SBR-A en SBR-B meetapparatuur

Meetapparatuur gebruikt om SBR-A en SBR-B metingen te doen kunnen bemand worden gebruikt of op afstand. De meetapparatuur zelf heeft de afgelopen jaren een behoorlijke vooruitgang gemaakt. Zo kun je nu zeer kleine apparaten kopen die zo klein zijn als een luciferdoos. Ook kun je met batterijen werken als je op een plek werkt waar geen netstroom aanwezig is. Deze batterijen gaan uiteraard wel extra lang mee, tot zes weken lang kun je de batterijen gebruiken. Daarnaast zijn de apparaten goed bestemd tegen verschillende weersinvloeden. 

De trillingsmeting

Geavanceerde trillingsmeters zijn tegenwoordig steeds meer gevoelig, efficiënt en compact. Bij een trillingsmeter voor SBR-A of SBR-B is het belangrijk om te kijken naar het frequentiebereik van de meter. Voor SBR-B metingen en SBR-A metingen is een ander frequentiebereik nodig. SBR-B heeft een veel groter dynamisch bereik nodig in tegenstelling tot SBR-A. Het apparaat moet daarbij lage frequenties van onder de 1 Hz kunnen filteren. De hoge frequenties moeten daarbij weggefilterd worden. Het aantal Hz wat daartussen over blijft is het bereik van het apparaat dat gemeten kan worden.

Systeemupdates 

Het verzamelen van data gaat een stuk makkelijker wanneer het systeem altijd up to date is. Je hoeft alles niet zelf handmatig stuk voor stuk te updaten. Dit scheelt veel tijd en kan zelfs vervelende storingen voorkomen. Doordat verschillende systemen met elkaar verbonden zijn is het uitvoeren van updates extra belangrijk. Zo blijft het systeem optimaal werken.