Veilig een draagmuur verwijderen

draagmuur verwijderen

De meeste voorkomende sloopklus is toch het verwijderen van een draagmuur. Vaak wordt een draagmuur verwijderd om een open keuken te creëren, maar ook het vergroten van een keuken, slaapkamer of woonkamer is een reden om een draagmuur te verwijderen. Het verwijderen van een draagmuur is absoluut een klus voor een sloopbedrijf. Er komen zo veel verschillende werkzaamheden kijken bij het verwijderen van een draagmuur, dat u niet zelf zomaar een draagmuur kunt verwijderen. Als u zelf een draagmuur wilt verwijderen zonder de benodigde ervaring, dan is er zelf een kans op instortingsgevaar.

Het is niet alleen het werk zelf maar ook het aanvragen van een vergunning is iets waar u misschien hulp bij kan gebruiken. Bij een erkend en professioneel sloopbedrijf zoals Sloop Concurrent, wordt u van begin tot eind geholpen met het slopen van uw draagmuur. Ze kunnen u zelfs helpen bij een constructieberekening.

Wat is een draagmuur?

Een draagmuur is een dragende muur, die een dragende functie heeft op het geraamte van uw woning of bedrijfspand. Mocht u een draagmuur zomaar verwijderen zonder daarbij de juiste stellage te gebruiken, kan uw pand gedeeltelijk instorten. Gelukkig zijn niet alle muren in een woning draagmuren en deze muren zijn dan ook een stuk eenvoudiger te verwijderen.

Een draagmuur is alleen te verwijderen wanneer u een omgevingsvergunning van uw gemeente heeft gekregen. Deze kunt u aanvragen wanneer u een constructieberekening en een stempel heeft laten opmaken.

draagmuur verwijderen

Een draagmuur herkennen

Het herkennen van een draagmuur is soms best lastig maar wij hebben enkele tips voor u. Het gaat om een draagmuur wanneer:

  • De muur massief is en niet hol. Klop dus tegen de muur en als deze hol klinkt, betreft het waarschijnlijk geen draagmuur
  • De balken van een vloer of plafond lopen door tot in de muur
  • Buitengevels bevatten eigenlijk altijd steunende elementen. Deze gevels kunnen dan ook niet zomaar gesloopt worden

Wanneer u niet zeker weet of het om een dragende muur gaat die u wilt slopen, laat er dan een specialist naar kijken. Vaak wordt er naar de bouwtekeningen van uw woning of bedrijfspand gekeken om zeker te weten of het een draagmuur betreft.