Red cedar: demegapopulaire bomenreus

Deze gigantische naaldboom is een belangrijke boomsoort in Noordwest-Amerika. Het heeft een licht, duurzaam hout met een wit spinthout en een roodbruine kern. Het kostbare hout wordt verhandeld onder de naam Red Cedar. Uitstekende gordelroos kan worden verkregen uit het hout. De indianen aan de noordwestkust hadden veel toepassingen voor de gigantische levensboom: kano’s, huizen en totempalen werden gemaakt van het hout en de schors werd verwerkt tot touwen en netten. Red cedar staat ook bekend als de “levensboom” vanwege zijn genezende krachten. Hiervoor wordt hij zeer gerespecteerd door alle volkeren aan de noordwestkust.

Een massieve houtsoort, geliefd in de bouw

Hout is een van de meest verbazingwekkende stoffen die in de natuur voorkomen. Bomen kunnen meer dan 100 meter hoog worden, duizenden jaren oud en honderden tonnen wegen. Glas of plastic moet eerst kunstmatig worden gewonnen uit kwartszand of petroleum, terwijl hout van nature groeit en zo zijn fantastische eigenschappen behoudt.
Red Cedar is al jaren de nummer één onder de massieve houtsoorten vanweg zijn meerlaagse structuur, zijn vormvastheid, ongediertebestendigheid, uitstekende isolatie en een hoogwaardige uitstraling. Daarom wordt hij graag gebruikt in de bouw- en houtindustrie.

Een houten gevel voor een natuurlijke uitstraling

Tegenwoordig worden steeds meer gevels bekleed met houten panelen. Dit gebeurt bij nieuwbouwwoningen , maar ook bij renovaties. Red cedar trekt na verloop van tijd wel grijs. Je kan dit zijn natuurlijk beloop laten gaan, maar je kan ook kiezen om dit te gaan behandelen. Houd rekeneing dat dit een intens werk is en regelmatig herhaald moet worden.

Infraroodcabines en sauna’s

Het beste materiaal voor sauna’s en warmtecabines is rode cedar. Naast zijn eerder opgenoemde positeieve kenmerken, heeft het hout van nature een heerlijk aroma en bij verhitting een ontsmettende werking heeft. Een ander pluspunt is dat het hout is de afvoeren van overtollig lichaamsvocht en afvalstoffen bevordert.