Over de voordelen van leeslampen

Als je ‘ s avonds nog door bestanden moet scrollen aan je eigen bureau of als je gewoon graag een boek leest voordat je naar bed gaat , dan kan het gebeuren dat je concentratie op een gegeven moment afneemt en je elke zin twee of drie moet lezen keer. Vaak is de reden hiervoor echter niet het tijdstip of vermoeidheid, maar de onvoldoende verlichting van de werkplek.

Is er te weinig of het verkeerde licht , dan zou men moeten overwegen om een leeslamp aan te schaffen . Lezen wordt ’s avonds comfortabel met een leeslamp omdat deze verblindingsvrij, kristalhelder licht biedt. Er zijn verschillende ontwerpen voor verschillende eisen.

Bureaulampen

Bij bureaulampen staat functionaliteit op de voorgrond. Voor optimale werkomstandigheden hebben deze lampen een flexibele zwenkarm met behulp waarvan de lamp in de optimale verlichtingspositie wordt gebracht. Qua design is alles mogelijk met bureaulampen tussen minimalistisch en extravagant in.

Een klassieker onder de bureaulampen – de bankierslamp

We kennen haar vooral van Amerikaanse films , maar ze is nog her en der terug te vinden in oude bibliotheken. De ‘banker’s lamp’ is een Amerikaanse designklassieker uit de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Meestal heeft het een koperen voet met een met stof beklede stroomkabel en een groene draaibare kap . Het glas van de kap bestaat meestal uit minimaal twee lagen: van buiten gekleurd, van binnen wit. Dit betekent dat de lamp een gedempt , onopvallend licht naar buiten uitstraalt, terwijl de leessjabloon voldoende wordt verlicht met wit licht.

Staande lampen

Vloerlampen zijn er in vele vormen. Het licht dat van bovenaf op het boek wordt gericht , is ongetwijfeld erg handig als leeslamp, omdat het schaduwen en reflecterende schittering voorkomt, die het lezen bemoeilijken.

Klem lichten

Clip-on lampen zijn een wonder van flexibiliteit . Ze kunnen moeiteloos worden geïnstalleerd en net zo gemakkelijk worden gedemonteerd – op de werkplek of op de plank naast de bank. Ze zijn meestal voorzien van een klem en een borgschroef zodat ze gemakkelijk aan overvolle bureaus of in donkere hoeken kunnen worden bevestigd . Dankzij de variabel instelbare koppen het lichtscherpte kan worden gericht in de gewenste richting.