ik heb last van een rare smaak aan mijn water

rare smaak aan water

Ik heb last van een rare smaak aan mijn water

Wat verschillende smaken betekenen. Hier is een blik op enkele van de smaken van kraanwater en wat de oorzaak ervan is.

Visachtig, aards, vies, beschimmeld, muf

De waarschijnlijke reden voor een van deze smaken is algenbloei in het bronwater, en om die reden kan deze smaak duidelijker zijn in de lente of op andere momenten wanneer bloemen waarschijnlijker zijn. Gemeentelijk water wordt behandeld, dus er mogen geen algen in zitten, maar de smaak kan blijven hangen,

ik heb last van een rare smaak aan mijn water zei ze dan. Een andere reden voor deze smaak kan bacteriegroei in het watersysteem of zelfs iemands eigen gootsteen zijn, die meestal allemaal onschadelijk zijn.

rare smaak aan water

Chloor, bleekmiddel, chemisch

Deze smaken zijn misschien wel de meest voorkomende smaak in kraanwater. Water kan naar chloor smaken omdat veel systemen chloor gebruiken om hun watervoorziening te desinfecteren. Kleinere systemen zullen met name chloor als desinfectiemiddel gebruiken omdat het minder duur is dan andere opties, zoals ozonisatie (het proces waarbij ozon wordt gebruikt om water te desinfecteren), zei ze. Chloor is over het algemeen in kleine hoeveelheden aanwezig in behandeld water en is in deze concentraties veilig om te drinken.

Medicinaal, bitter

De aanwezigheid van koper in het water, meestal door de corrosie van koperen leidingen, kan deze smaken veroorzaken. Mensen kunnen koper proeven op niveaus van 1,3 milligram per liter, en op dat niveau kan het metaal licht haar groenig maken en giftig zijn voor aquariumvissen. Koper veroorzaakt echter alleen gezondheidsproblemen – zoals maagkrampen en darmklachten – bij niveaus boven 60 mg/L.

Benzine

Dieren die in open watervoorraden vallen, kunnen deze smaak veroorzaken, die vaak meer een geur is. Dit probleem hoeft alleen te worden aangepakt als de geur aanhoudt, zegt het bedrijf. Een benzinegeur kan echter ook wijzen op gevaarlijke verontreiniging door nabijgelegen brandstofbronnen. In dat geval kun je wel zeggen ik heb last van een rare smaak aan water.

Metalen

Zink, ijzer en mangaan kunnen allemaal een metaalachtige smaak in water veroorzaken. De aanwezigheid van zink is over het algemeen te wijten aan de corrosie van gegalvaniseerde leidingen, terwijl ijzer en mangaan van nature voorkomen in waterbronnen. Water met zowel ijzer als mangaan kan de kleur van thee en koffie donkerder maken en vlekken op sanitair, apparaten en wasgoed veroorzaken. Deze mineralen kunnen zich ook ophopen in boilers, die dan regelmatig moeten worden afgetapt om afzettingen tegen te gaan. Op de niveaus die ze in drinkwater aantreffen, hoewel ze kunnen worden geproefd, zou geen van deze elementen gezondheidsproblemen moeten veroorzaken.