Houtpallets voor de open haard zijn siuper prettig

goedkope houtpellets

Je huis verwarmen met houtpellets is de laatste tijd steeds populairder aan het worden. Daar zijn veel redenen voor: aan de ene kant is pelletverwarming milieuvriendelijk en is verwarming met hout een van de oudste manieren om warmte op te wekken. Aan de andere kant is verwarmen met pellets ook economisch gezien de stijgende olie- en gasprijzen interessant. Zeker als je een adresje hebt om goedkope houtpellets te kopen.

 Ook komt pelletverwarming de energiebalans ten goede, omdat houtpellets CO2-neutraal zijn. Bij de verbranding komt CO2 vrij, maar doordat de bomen waaruit pellets worden gemaakt tijdens de groei CO2 opnemen en tegelijkertijd zuurstof produceren, blijven lucht en klimaat in evenwicht. Er worden trouwens geen bomen gekapt om houtpellets te maken. Houtpellets worden namelijk gemaakt van een restproduct uit de houtverwerkende industrie. Denk hierbij aan zaagsel en stukjes hout die te klein zijn om verder te verwerken.

goedkope houtpellets

Goedkope houtpellets kopen

Andere voordelen van pelletverwarming zijn de stabiele prijsontwikkeling en de daaruit voortvloeiende grotere flexibiliteit over het moment van aankoop. Daarnaast kan een pelletverwarming worden gecombineerd met een bestaand warmte-distributiesysteem.

Iedereen die een pelletverwarming wil kopen, moet ook weten dat as regelmatig moet worden verwijderd. Bovendien moet er een ruimte zijn voor de opslag van de pellets, die ongeveer het dubbele volume aan aardolie bevatten. Dit kan een probleem zijn in kleine eengezinswoningen of appartementen, omdat de intense houtgeur van pellets zich sterk verspreidt in de betreffende opslagruimte.

Investeren in een pelletverwarmingssysteem moet zorgvuldig worden overwogen – vanuit ecologisch oogpunt wordt een dergelijk verwarmingssysteem echter aanbevolen. De aanschafkosten zijn op korte termijn zeker een duidelijk nadeel – maar de lage exploitatiekosten zijn op lange termijn een groot voordeel. Als u op zoek bent naar meer informatie of advies wilt over een pelletverwarmingssysteem, vraag dan voor de aankoop advies aan een deskundige.

Wie houtpellets in bulk kan opslaan kan door het grotere aankoop volume ook nog eens besparen op de kosten voor het verwarmen van een huis. Angst voor rook- en stankoverlast door een pelletkachel is er niet. Omdat de pellets op een hoge temperatuur worden verbrand is er amper last van de uitstoot van de pelletkachel. Niet voor niets is de huidige generatie pelletkachels de meest verkochte manier van verwarmen in onze buurland Duitsland en in Oostenrijk, landen waar de milieueisen vele malen hoger liggen dan in vergelijking met Nederland.