Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen is een ideale manier om te besparen op de energierekening. En daarnaast is het ook nog milieu vriendelijk. Maar hoeveel kun je eigenlijk besparen met zonnepanelen? 

Alles over zonnepanelen

Lees hier alles over zonnepanelen. Zonnepanelen zijn ontzettend populair. Je kunt ze eigenlijk niet meer van de daken van Nederland af denken. En dit heeft ook een aantal gevolgen op de kosten van de zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen zijn namelijk in de afgelopen tijd flink gestegen. Deze hogere prijzen betekenen niet dat zonnepanelen een slechte investering zijn. De terugverdientijd blijft namelijk ongeveer 8 jaar. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kosten van zonnepanelen. 

Kosten zonnepanelen

Hoeveel je betaald is afhankelijk van het type paneel wat je aanschaft, en hoeveel je nodig hebt. Wanneer je een klein huishouden van 1 à 2 personen hebt hoef je vaak niet meer dan 11 tot 13 panelen aan te schaffen. Hieronder staan de prijzen van de panelen en hoeveel je er per energieverbruik nodig hebt. 

Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWhAantal panelen nodigGemiddelde prijs
2.50011€ 5645,-
3.00013€ 6425,-
4.00017€ 7625,- 
5.00022€ 9120
zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Net als bij de kosten zijn er een aantal factoren die de opbrengst beïnvloeden. Hieronder staan twee factoren beschreven.  

  • De hoeveelheid panelen. Hoe meer panelen, hoe meer je opwekt. Wek je meer energie op dan je nodig hebt? Dan kun je een batterij aanschaffen waarmee je de energie op kunt wekken. 
  • De plaatsing. Het gaat hierbij om de plaatsing van de panelen. Het is belangrijk dat de panelen richting de zon en uit de schaduw geplaatst worden. Zo kun je er het meeste uithalen. 

Zonnepanelen: de winst

Het belangrijkste onderdeel van zonnepanelen is natuurlijk de winst. De terugverdientijd van is zonnepanelen gemiddeld 7 jaar. Hoeveel jaar het precies duurt, is natuurlijk afhankelijk van de winst. Na deze terugverdientijd is alles wat je opwekt winst. En dat is dan ook het aantrekkelijke van zonnepanelen.