Hoe voorkom je een lekkage?

Een lekkage kan voor behoorlijk wat schade zorgen. Daarom zit je hier natuurlijk niet op te wachten. Toch krijgen heel wat Nederlanders te maken met dit probleem. Heb je regelmatig te maken met een lek? Dan zorgt dit ongetwijfeld voor de nodige frustraties. Bovendien kost het je veel geld om telkens een professional in te schakelen om het lek te verhelpen. Reden genoeg dus om je best te doen lekkages te voorkomen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Kijk geregeld naar kitnaden

In de badkamer en keuken is veel afgewerkt met behulp van kitnaden. Zo komt er ongetwijfeld kit voor in de buurt van jouw wastafel, douche en/of bad. Is dit kit al jarenlang aanwezig? Dan kan dit gaan slijten, afbrokkelen of zelfs loslaten. Indien de naad niet goed meer hecht, kan er water achter komen. De kans op een lekkage is op deze manier aanzienlijk. Controleer jouw kitnaden daarom met enige regelmaat.

Draai de buitenkraan dicht

Heb je een buitenkraan? Dan maak je hier in de lente en zomer ongetwijfeld veel gebruik van. Logisch, want zo’n kraan is ideaal om bijvoorbeeld de bloemen en planten in jouw tuin water te geven. ’s Winters wordt een buitenkraan echter niet of nauwelijks gebruikt. Toch blijft er wel vaak water in de leiding zitten. Dit water kan gaan bevriezen, waardoor een leiding knapt. Een lekkage is zodoende geboren. Sluit de toevoer naar de buitenkraan daarom altijd af in de winter en laat de leiding ook leegstromen. Zo voorkom je een lekkage.

Inspecteer het leidingwerk regelmatig

Waterleidingen hebben doorgaans een lange levensduur. Hierdoor gaan veel mensen ervan uit dat er niets met de leidingen kan gebeuren. Een leiding kan echter gaan slijten. Dit kan ervoor zorgen dat er scheurtjes in komen. Een waterleiding met scheurtjes is niet bepaald sterk meer. Een lekkage ligt in dat geval op de loer. Controleer jouw leidingwerk daarom regelmatig op gebreken. Doe dit zeker wanneer de leidingen al behoorlijk oud zijn. Is er reeds sprake van een lek, maar kun je de bron niet vinden? Kijk dan eens op https://otl-lekdetectie.nl/groningen. Deze professionals kunnen de bron van een lekkage in Groningen namelijk lokaliseren. Hierdoor hoeft er niet of nauwelijks gesloopt en gebroken te worden in een vloer of muur.