Hoe verbouw je je huis tot een droomhuis? Een stappenplan van inspiratie tot uitvoering.

Nieuwbouw of verbouwen, het is een grote beslissing die je niet zomaar neemt. Je droomt er vast al lang van; je eigen plekje, je huis. Het liefst precies zoals jij het wilt en nergens last van. Een huis waar je trots op bent. Een huis waar je je altijd thuis voelt. Je hebt er vast al alles over nagedacht; de locatie, het type huis, de indeling, de kleuren, de finishing touches. Maar hoe ga je nou van droom naar realisatie?

Inspiratie

Het allerbelangrijkste bij het verbouwen van je huis is dat je weet wat je wilt. Ga dus eerst op zoek naar inspiratie. Kijk rond op internet, in tijdschriften en boeken. Bepaal een stijl die bij je past. En maak vervolgens een moodboard waar je alle ideeën die je opdoet kunt verzamelen. Dit is een fijne manier om je ideeën te ordenen en te zien wat er mogelijk is. Neem bijvoorbeeld (online) alvast een kijkje bij deze badkamer winkel voor veel inspiratie 

Uitvoering

Zodra je weet wat je wilt, is het tijd om aan de slag te gaan. Begin met het uitzoeken van een aannemer. Een aannemer is een professional die je kan helpen met het uitvoeren van je plannen. Hij of zij kent de wetten en regels en weet precies hoe alles in elkaar steekt. Een aannemer kan je ook helpen met het maken van de tekeningen en het aanvragen van vergunningen. Per ruimte zal er een tekening moeten waarop alles in detail in staat. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Niet alleen de douche en het bad met erin staan maar ook de radiator badkamer.

Budget

Verbouwen is niet goedkoop. Zorg dus dat je een goed budget hebt. Maak een overzicht van alle kosten die je kunt verwachten en zorg ervoor dat je wat financiële buffer hebt. Zo voorkom je dat je halverwege de verbouwing opdroogt.

Timing

Verbouwen kost niet alleen geld, maar ook tijd. Zorg ervoor dat je weet wanneer je wilt beginnen en houd hier rekening het maken van je budget. Het is ook verstandig om een aannemer in te schakelen, die kan je helpen met het plannen van de verbouwing.

Vergunningen

Voor bepaalde verbouwingen heb je een vergunning nodig. Denk hierbij aan een verbouwing waarbij je de indeling van het huis wilt veranderen of een verbouwing waarbij je een nieuwe aanbouw wilt maken. Informeer altijd even bij de gemeente naar de regels en voorwaarden.

Onderhoud

Een huis is niet klaar na de verbouwing. Zorg er ook voor dat je het huis goed onderhoudt. Zo blijft het in goede staat en gaat het langer mee.