Het plafond stucen: hoe werkt dat?

stukadoorgids.nl

Het platfond stucen is een lastige klus, maar zorgt voor een mooie afwerking van je plafond. Je kan je plafond glad laten stucen of ga voor een sierlijke afwerking. Ben je van plan om deze klus zelf aan te pakken? In dit artikel vertellen wij je hoe je te werk moet gaan!

Voorbereiding

Het plafond stucen begint bij een goede voorbereiding. Wanneer je zelf je plafond gaat stucen is het slim om hiervoor fix en finish te gebruiken. Dit is een kant en klare gipsmortel die gebruikt wordt om een dunne laag pleister aan te brengen. Haal daarnaast een stucspaan in huis, een afrijlat en een spackmes. Wanneer je deze producten in huis hebt gehaald, kun je de vloer en muren afplakken. Vergeet niet de stroom uit te schakelen en het plafond stofvrij te maken!

Maak de stucmortel aan

Vervolgens kun je de stucmortel aanmaken. Dit is het middel dat geschikt is voor stucwerk. Volg voor het bereiden van de stucmortel altijd de handleiding, zodat je hierin geen fouten maakt.

stukadoorgids.nl

Aanbrengen

Het aanbrengen van de stucmortel kan beginnen. Schraap de mortel op je stucspaan en smeer het in 1 vloeiende beweging uit op het plafond. Als je het hele plafond hebt bedekt met een dikte van ongeveer 6-8 millimeter, maak je het vlak met een afrijlat.

Het ‘messen’ van de muur

Wanneer het stucwerk klaar is, kun je de muur gaan ‘messen’. Met een spackmes schraap je langs het gestucte werk, waardoor kleine gaten ook goed gevuld worden.

Plafond pleisteren

Wanneer het stucwerk is gedroogd kun je het plafond pleisteren en afpleisteren voor het mooiste resultaat. Het drogen van stucwerk gaat met 1 mm per dag.

Toch laten uitbesteden?

Zonder ervaring is het lastig om een perfect egaal oppervlak te creëren op je plafond. Wil je meer informatie of overweeg je om een vakman in te schakelen om het plafond te stucen? Op stukadoorgids.nl lees je er meer over!