Als je een beetje van klussen houdt, heb je ongetwijfeld ervaring met boren. En dan zal je vast ook weten dat dat lang niet altijd even gemakkelijk gaat. Verschillende materialen vragen ook om verschillende soorten boren. En dan moet je maar net het geluk hebben dat je de juiste in huis hebt. Als je een doe-het-zelver bent en je hebt er nog geen… Boor kopen! Neem bijvoorbeeld hout. Daarvoor heb je een speciale houtboor nodig. En dan zijn er ook nog eens allerlei verschillende soorten binnen de houtboren. Hier zijn een paar voorbeelden van handige houtboren. 

Speedboor

Een speedboor is geschikt van zachte houtsoorten. Deze boor wordt gebruikt in een normale boormachine met een hoog toerental om snel gaten te kunnen boren. De punt van de boor is een centreerpunt, zodat je heel precies kunt boren. De standaard lengte van speedboren zullen voor de meeste doeleinden volstaan, maar als je echt diep wil boren, zijn er ook lange uitvoeringen van. 

Hardhoutboor

Hardhout is een lastiger te bewerken houtsoort. Daarom is het van belang dat als je in hardhout moet gaan boren, dat je een boor koopt die van goede kwaliteit is. Bij zachthout kan je het je nog wel veroorloven om er met een boor van wat mindere kwaliteit in te boren. Bij hardhout niet. Daarom zijn er speciale hardhoutboren. Deze zijn geschikt voor houtsoorten zoals azobe, miranti en bankirai. Koop bijvoorbeeld de hardhoutboor met spiraalvorm. Deze bestaat in korte uitvoering, maar ook in lange, en welke je nodig hebt hangt af van wat je precies moet gaan boren. De punt van deze boren is voorzien van schroefdraad. Dat zorgt ervoor dat je zelf minder kracht hoeft te zetten. Door de schroefdraad laat de boor zich makkelijk in het hout trekken. Dat is dus minder zwaar voor jou! 

Slangenboor

Deze boor wordt ook wel de balkenboor of houtspiraalboor genoemd. Dat komt doordat deze boor bij uitstek geschikt is om in balken (van zacht hout) te boren. De boor heeft een grove spiraal en die zorgt ervoor dat het boorsel goed wordt afgevoerd. Daardoor kun je lekker doorwerken. Deze boor gebruik je roterend in een normale boormachine, met een laag toerental. 

Dit zijn slechts drie van de soorten houtboren die veel gebruikt worden in de industrie en door thuisklussers. Als je regelmatig met hout werkt of wil gaan werken, is het zeker de moeite waard om eens goed te kijken naar wat voor soort boor of boren jij goed kan gebruiken. Als je er niet uit komt, kan je natuurlijk altijd de hulp van een medewerker bij boorwinkels inschakelen.