Wat zijn betonpoeren en waarvoor kan je ze gebruiken?

Poeren worden al eeuwen gebruikt als fundering om constructies te ondersteunen. Vroeger veelal om constructies van de grond te lichten, maar vandaag de dag worden ze onder zowel grote als kleine gebouwen aangebracht. Het doeleinde van betonpoeren is om het gewicht zo gelijkmatig mogelijk over de bodem te verdelen waardoor je constructie niet in kan zakken. Ook kan je ze gebruiken als windanker voor een parasol bijvoorbeeld. Maar, wat is een betonpoer eigenlijk?

 

Perfecte verdeling van gewicht

Betonpoeren zijn meestal rechthoekig, of hebben de vorm van een piramide, maar je kan ze in allerlei uitvoeringen en groottes vinden. Door de vorm zorgen ze voor een perfecte verdeling van het gewicht van het bouwwerk. Midden in zit soms een gat waar je een stok in kan steken, wat kan helpen bij het verankeren van een hek, maar er kunnen ook ijzerdraden uitsteken of haken, dit kan je zelf bepalen. Je kan er van alles mee verankeren, denk aan veranda’s, garages of speeltoestellen. Omdat ze van beton gemaakt zijn, slijten ze niet en gaan ze erg lang mee. Je kan kant-en-klare poeren bestellen, maar bij een betonpoeren webshop is het ook mogelijk om ze volledig op maat te laten maken.

 

Raadpleeg een vakman en vind de juiste poer voor jou

Er zijn erg veel poeren op de markt en, tenzij je er vaker mee gewerkt hebt, is het moeilijk te bepalen welke poer geschikt is voor jou. Daarom is het altijd verstandig een expert te raadplegen en je situatie uit te leggen voordat je aan de slag gaat. En omdat ze bestaan om je constructie te ondersteunen, kan je hier geen compromissen maken. Grote gebouwen worden soms gedragen door poeren van meer dan een meter doorsnee, je kan poeren vinden die versterkt zijn met staaldraad en je hebt ze in verschillende vormen. Goede voorlichting is daarom zeker aan te raden, zodat je zeker weet dat jouw constructie zo lang mogelijk mee gaat.