Aandachtspunten voor behang

fotobehang bij Behangexpert

Een muur behangen is niet al te moeilijk of eis-gerelateerd, maar toch zijn er enkele punten om op te letten, zodat je het beste resultaat krijgt en ook verschillende nare situaties vermijdt. In dit artikel geven wij je de aandachtspunten, zodat jij een mooie uitstraling verkrijgt en niet hoeft te twijfelen na het aanbrengen van behang.

Soorten behang

Er zijn in principe twee soorten behang: papier- en kunststofbehang. Fotobehang bij Behangexpert is een voorbeeld van papierbehang. En voor de andere soort zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan vinylbehang. Afhankelijk van de soort, let je op bepaalde aspecten, zodat je de juiste werkwijze volgt.

fotobehang bij Behangexpert

De voorbereiding

Voordat je begint met behangen, moet je de muur voorbereiden. De geringe dikte van papierbehang zoals fotobehang bij Behangexpert laat oneffenheden—door bijvoorbeeld gaten, spijkers, schroeven of haken—heel gauw zien. Tijdens deze fase verwijder je dan de uitsteeksels, of vul je openingen juist op. Als je een muur wilt behangen met een al bestaand behang, kun je dit voor de beste resultaten liever wegdoen.

Natuurlijk kun je bepaalde uitstekende delen niet gewoon verwijderen—denk bijvoorbeeld aan schakelaren. Hierbij haal je dan het doosje eraf, zodat je het behang gepast kunt aanbrengen rondom het oppervlak.

Een krom geplakt behang wil je natuurlijk niet. Trek een loodrechte lijn op de muur om de behangbanen loodrecht te plakken.

Om ervoor te zorgen dat je geen tekort hebt aan behang, is het aangeraden om tien centimeter op te tellen bij de lengte van de behangbanen, voordat je deze op maat gaat snijden.

De lijm

Als je kiest voor de traditionele methode van opvouwen bij het behangen, is het van belang dat je de randen van de banen perfect over elkaar heen vouwt. Zo voorkom je blootliggende delen, waardoor het lijm niet zal opdrogen en je goede hechting verkrijgt.

Luchtbelletjes

Bij het aanbrengen van het behang, druk je het tegen de muur aan voor hechting. Om de luchtbelletjes te verwijderen, kun je het best vanuit het midden naar de uiteinden toe strijken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de baan goed wordt aangedrukt, anders kunnen er toch luchtbelletjes vormen onder het behang.